Úvod Blog Rodinný cyklovýlet ve Zlínském kraji

Rodinný cyklovýlet ve Zlínském kraji

Zlínský kraj se řadí k nejkrásnějším krajům České republiky. Je to krásné místo pro život, ale také se sem s oblibou jezdí i na dovolenou, jelikož nabízí skutečně mnoho. Tento kraj se za uplynulá léta stal i rájem cyklistů, kteří se sem sjíždí z různých koutů republiky, mnohdy i ze zahraničí. Pokud také patříte k vášnivým cyklistům a s dětmi trávíte čas právě na kolech, vyjeďte si na rodinný cyklovýlet právě do Zlínského kraje. Máte hned několik možností, kudy se vydat.

Zmínit jen jednu cyklotrasu, která je vhodná pro rodinný cyklovýlet, by byl hřích. Zmíníme proto rovnou tři a je jen na vás, pro jakou trasu se rozhodnete nejdříve. Rozhodně ale projeďte všechny, každá je jedinečná a každá stojí za to.

Cyklotrasa z Kroměříže do Uherského Hradiště je pro rodinný cyklovýlet jako stvořená

Pro rodinný cyklovýlet je jako stvořená cyklotrasa, která vede z Kroměříže až do srdce Slovácka, tedy do Uherského Hradiště. Trasa je jako dělaná pro malé cyklisty, ale také pro rodiče, kteří zatím své ratolesti vozí v cyklosedačce.

Trasa začíná v Kroměříži, kdy se vydáte po modré značce a pojedete podél šumící Moravy. Na rozcestí v obci Trávník se vydejte k Těšnovicím. Projedete Vrbkou a zamíříte do malebné krásné obce Halenkovice, kde se pravidelně konají pro děti takzvané Pohádkové lesy plné strašidel, kouzelných bytostí a pohádkových postav. Pokud se poštěstí, třeba na Pohádkový les narazíte a okořeníte tím váš výlet.

Z Halenkovic se vydáte do Spytihněva, odtud do Babic a z Babic do Uherského Hradiště, kde se můžete osvěžít vynikající zmrzlinou v Prostřední ulici.

Projeďte se okolo krásného Zlína

Druhou doporučovanou trasou pro rodinný výlet je cyklotrasa vedoucí okolo krásného města Zlín. Ideální je začít v malebné obci Lužkovice, kterou naleznete východně od centra Zlínského kraje, jímž je město Zlín. Z obce Lužkovice vede stezka na jih, která nese číslo 5068. Pokud se po této stezce vydáte, budete překvapeni nádherou, která vás najednou bude obklopovat. Cesta totiž vede Vizovickými vrchy a také Želechovickými pasekami, jež uchvátí i nejmenší cyklisty jedoucí na svém dětském kole.

Až dorazíte na rozcestí zvané Pindula, vydejte se po stezce 5055 a z obce Kudlov po stezce 5060. Projedete pod Tlustou horou a opět na vás dýchne pravá moravská příroda.

Ze Vsetína až do Valašského Meziříčí

Málokdo ví, že ze Vsetína je možné se na kole dostat až do Valašského Meziříčí, což je město nacházející se také ve Zlínském kraji. Stačí se vydat po stezce číslo 6210, která vede krásnou, tichou a klidnou beskydskou přírodou. Pokud se na rozcestí Dušná vydáte po cyklotrase 6018, pojedete naučnou stezkou Klenov, která bude přínosná nejen pro malé zdatné cyklisty, ale také pro menší ratolesti, které ještě sedí v sedačce na kole rodičů.

Nezapomeňte na to nejdůležitější!

Ať už si vyberete jakoukoliv trasu, hlavně se ujistěte, že jsou vaše kola v pořádku a máte všechny potřebné věci na výlet ve vašem sportovním batohu. Říká se: „Dvakrát měř, jednou řež.“. Minimálně zkontrolujte, jestli máte dostatečně nafouklá kola, fungující osvětlení vpředu i vzadu (nezapomeňte si reflexní prvky) a brzdy. Je toho více, ale to snad až v nějakém dalším článku. Kromě kontroly kola dbejte na správné doplňky, a to především na cyklistickou helmu. Vždy je lepší, když jí není potřeba, ale jednou, může kvalitní helma zachránit život! Více o doplňcích na kolo zde.

Přejedeme hodně zdaru, krásné počasí a hodně najetých kilometrů!

Zajímají-li vás i jiné cyklotrasy, podívejte se na databázi cyklotras po celé České republice.

Rodinný cyklovýlet ve Zlínském kraji