Úvod Blog Na co si dát pozor při výběru odrážedla pro děti?

Na co si dát pozor při výběru odrážedla pro děti?

Odrážedlo, kolo odrážedlo, nebo také odstrkovadlo. Za všemi těmito výrazy se skrývá kolo pro nejmenší děti, bez řetězu a šlapátek, které děti velmi rychle naučí držet rovnováhu. Pojďme se společně podívat na výhody prvních odrážedel a na to, jak správně postupovat při jejich výběru.

Odrážedla jsou vhodná pro děti již od 18 měsíců. Pokud již předtím jezdily na odstrkovadle, přechod na odrážedlo pro ně bude hračkou. Pokud stále váháte, zda dítěti odrážedlo pořizovat, vězte, že mají spoustu výhod:

- rozvíjí hrubou motoriku a rovnováhu u dětí, přechod na šlapací kolo je bezproblémový a většinou není třeba kupovat šlapací kolo s přídavnými kolečky
- rozvíjí svalovou koordinaci a obratnost
- učí dítě manipulaci s kolem
- zlepšuje manévrovací schopnosti
- posiluje svaly, přispívá ke zlepšení kondice

Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Ale podle jakých kritérií vybrat správné odrážedlo? Pokud i vy stojíte před těžkou volbou a nevíte si rady, v následujících řádcích se dozvíte, na jaké parametry se při výběru odrážedla zaměřit.

Velikost

Velikost patří mezi klíčové faktory při výběru odrážedla. Výška sedla by měla být nastavitelná, aby mohlo odrážedlo růst s dítětem. Dítě by mělo mít při jízdě pocit jistoty, velmi důležité je, aby při jízdě bezpečně dosáhlo oběma nohama na zem. Při výběru změřte dítěti výšku od rozkroku k zemi a porovnejte ji s výškou sedla daného odrážedla. Kvalitní prodejci tuto informaci u výrobku uvádí.

Hmotnost

Hmotnost odrážedla je důležitá především z důvodu lehkého a pohodlného ovládání, a pokud se rodiče rozhodnou odrážedlo také nosit, může být výhodou jeho nízká hmotnost. V takovém případě volte kola z kvalitnějšího materiálu, například z duralu nebo kompozitních materiálů avšak počítejte s tím, že kvalita odpovídá ceně. Mezi lehčí odrážedla patří například hliníková.

Geometrie

Rám odrážedla by měl být pevný, odolný a zároveň lehký. Takové požadavky splňuje například duralový rám. Další možností je rám dřevěný. Dřevěná odrážedla mají tu nevýhodu, že mají často omezené možnosti nastavení a nelze je tedy přizpůsobit růstu dítěte. Je také nutné počítat s možností opotřebení v důsledku povětrnostních vlivů. Plastová odrážedla jsou cenově srovnatelná s dražšími dřevěnými či kvalitnějšími kovovými rámy, řídítka však často bývají pevná a nelze je individuálně nastavit podle výšky dítěte.

Kola

Nejčastěji používanými koly jsou ta s nafukovacími plášti. Skvěle absorbují nárazy, díky nim je jízda rychlá a plynulá. Kola pěnová jsou oproti nafukovacím lehčí. Jejich nevýhodou je, že nárazy vzniklé při jízdě přenáší na dítě. U pěnových kol musíte také počítat s rychlým opotřebením. Plastová kola jsou sice nejlehčí, ale také nejméně kvalitní. Doporučují se při pohybu na rovných asfaltových silnicích.

Také kvalitní ložiska ovlivňují to, jak rychle a snadno kolo jede.

Brzdy

Malé děti brzdí především pomocí nohou. Kolem tří let jsou však již schopné naučit se brzdit pomocí čelisťové, takzvané V-brzdy, a nemusí se na jízdním kole odnaučovat brzdit nohama. Děti by na ni měly snadno dosáhnout.

Řídítka

U řídítek je jedním z hlavních parametrů možnost nastavit jejich výšku a přizpůsobit ji tak výšce dítěte. Pozornost věnujte také madlům – u odrážedla jsou vhodná madla s bezpečnostními postranními gripy, díky kterým dětem nesklouznou ruce z řídítek a chrání dětské ruce při pádech.

To, jaké odrážedlo pro své dítě vyberete ovlivní do velké míry postoj dítěte k jízdě na něm. Volte tedy raději kvalitní, odolné a především bezpečné materiály. Na našem e-shopu jich naleznete o něco menší počet, ale za to pouze ta kvalitní. I my máme malé dítko, a tak máme informace z první ruky. Pokud budete potřebovat jakkoliv poradit, nevájete nás kontaktovat. A mezitím, než Vám odpovíme, mrknětě na naší nabídku odrážedel.

Na co si dát pozor při výběru odrážedla pro děti?