Úvod Blog Jak vybrat koloběžku pro děti

Jak vybrat koloběžku pro děti

Koloběžky pro děti představují vhodný způsob, jak své ratolesti zabavit, a rovněž jim poskytnout tolik potřebný pohyb na čerstvém vzduchu. Při výběru té správné koloběžky by se člověk měl zaměřit na několik následujících faktorů.

Vyberte správnou velikost a nosnost

U výběru koloběžky pro dítě je nutné vzít v potaz věk, výšku, váhu dítěte a jeho fyzickou sílu. Děti pochopitelně vyrůstají poměrně rychle, obzvlášť v období puberty. Nicméně v útlejším věku není vhodné kupovat příliš velkou koloběžku, protože vaše dítě by mohlo mít problémy s ní zacházet. Koloběžky se dělí do kategorií podle věku a váhy, proto při výběru koloběžky postupujte dle jejího velikostního zařazení.

Kde bude dítě jezdit?

Koloběžky se liší podle toho, na jakém terénu je bude dítě používat. Jestliže víte, že vaše ratolest bude jezdit výhradně na hladkém povrchu, bude se vám hodit koloběžka s tvrdými a malými kolečky. V případě, že se dítě nebude na koloběžce pohybovat pouze po chodníku, bude lepší zakoupit koloběžku s nafukovacími koly, která je vhodná i do lesa. Pro přemisťování či do veřejné dopravy se naopak více hodí skládací koloběžky.


 

Spočítejte si výšku nášlapného stupátka

Koloběžky pro děti mají většinou nášlapné stupátko umístěné poměrně nízko. Čím výše se stupátko nachází, tím fyzicky náročnější bude s koloběžkou zacházet. Při výběru první koloběžky pro vaše dítě se tak doporučuje zvolit koloběžku s níže položeným stupátkem (okolo 7 cm), díky němuž bude dítě snáz udržovat rovnováhu a balanc.

Zkontrolujte výšku řídítek

S ohledem na výšku dětí se při výběru dětské koloběžky vyplatí vzít v potaz výšku řídítek. Ta většinou bývá nastavitelná, přičemž u dětí se rozpětí obvykle pohybuje od 50 cm nahoru. Správné nastavení řídítek je důležité pro snadné zacházení s koloběžkou a navíc zamezuje případné bolesti zad, či dokonce celého těla.

 

Na co je nejdůležitější dát pozor?

Při výběru koloběžky pro děti je především nutné zvolit koloběžku odpovídající velikosti se správnou výškou nášlapného stupátka a řídítek. Koloběžka je skvělý způsob fyzické aktivity pro děti i trávení volného času, proto vybírejte pečlivě a zvolte jen takovou, na níž se vaše dítě bude cítit pohodlně.

kolobezka