Úvod Blog Jak vybrat kolo pro vaše dítě, aneb přinese mi ho Ježíšek?

Jak vybrat kolo pro vaše dítě, aneb přinese mi ho Ježíšek?

Blíží se Vánoce, čas dárků, rodiny a lásky. Pořídit dětem nové dětské kolo zní jako super tip na vánoční dárek, ale jak mezi tou obrovskou nabídkou kol vybrat správné? Poradíme vám, jaká kola jsou pro děti vhodná i jak vybrat cenově dostupné a přitom funkční.

Správná velikost, je základem bezpečnosti

Nejprve se rozhodně zaměřte na správnou velikost. Aby bylo kolo pro dítě bezpečné, je nesmysl kupovat mu příliš velké nebo naopak malé kolo. Vyberte s ohledem k jeho výšce i věku. Myslete také na to, že kolo potřebujete různě nastavovat, ať už sedátko nebo řídítka. Správně vybrané kolo postačí prckovi zhruba na dva až tři roky. Dítě by při sednutí na sedátko mělo stát nohama na špičkách, nikoliv na patách.

Velikost kola se vybírá podle průměru kol. Dětská kola mají zpravidla průměr 12” - 26”. Pravidlem je "velikost kola podle výšky". Tato velikost se určuje podle výšky postavy a výšky rozkroku. Než začnete vybírat kolo, změřte si výšku dítěte i jeho výšku v rozkroku. Pro lepší přehlednost se podívejte do tabulky velikostí v tomto článku.

Čím lehčí, tím lepší

Myslete na ně! Je nesmysl vybírat pětiletému dítěti kolo, které váží téměř to samé, co on sám. Dnes už se vyrábí kola různých tvarů, barev či velikostí, a tak mezi nimi seženete i lehká dětská kola, která jsou vhodná pro snadnou manipulaci. Dítě si musí umět kolo sám postavit ze země či si jej otočit na zahradě nebo přenést přes patník.

Z materiálů je velice vhodný ocelový rám, který je odolný a velice pevný. Ovšem jeho nevýhodou je vyšší hmotnost. Ocel také podléhá korozi, a tak je vhodné sáhnout raději po duralovém rámu. Dural je dražší, ale mnohem lehčí a pevnější než ocel.

Bezpečnost především

Existuje mnoho věcí, které se při vašich společných cestách mohou přihodit. Vběhne vám do cesty zatoulaný pes, na lesní cestě potkáte spadlou větev stromu nebo vám do silnice vběhne zajíc, myslete na nečekané události, při kterých je třeba náhle a prudce zabrzdit. S nefunkčními brzdami to dítěti půjde asi těžko.

"Existuje mnoho věcí, které se při vašich společných cestách mohou přihodit."

Nejčastěji jsou k dostání véčkové brzdy neboli v-brake. Tyto brzdy o ráfek třou gumovými plochami, a tak brzdí. Jedná se o velice levný druh brzd. Nejsou nikterak náročné na údržbu, avšak jejich brzdný účinek při kontaktu s vodou znatelně klesá.

Lepší variantou jsou brzdy kotoučové. Fungují skvěle za každého počasí ovšem jejich údržba je náročnější. Kotoučové brzdy jsou ovládány lankem nebo hydraulicky.

Na první dětské kolo budou vaše ratolesti dlouho vzpomínat, je proto třeba vybrat nejen atraktivní, ale především bezpečné se kterým nemusíte mít strach vydat se třeba i na praděd. Nezapomeňte přibalit do balíčku také dětskou přilbu a chrániče. Bezpečnost je u malých capartu velmi důležitá. Podívejte se do naší nabídky dětských kol. Vybíráme pro Vás jen kvalitní výrobky, aby Vše děti měly správné návyky a byly v bezpečí. Zkušenosti máme z první ruky a pokud budete mít jakékoliv dotazy, určitě nás neváhejte kontaktovat.

Jak vybrat kolo pro vaše dítě, aneb přinese mi ho Ježíšek?